Sladký jablečný koláč bez cukru
Koláč, který je fakt jednoduchý. Chutná dobře, není v něm cukr a je veganský. A to nejlepší? Vše co na něj potřebujete koupíte i v tom nejmenším vesnickém krámku :)
Potřebujete:
- 2 hrnky špaldové celozrnné mouky - seženete třeba v Lidlu (nebo pšeničná polohrubá)
- 1,5 lžičky jedlé sody, nebo kypřícího prášku
- 1 lžička skořice
- 1 lžička citronové kůry - nemusí být
- 6 průměrných, rozmixovaných jablek, slupku loupat nemusíte
- 4 lžíce oleje
- 2-3 hrsti rozinek
- 4 lžíce datlového sirupu (nebo jiného sirupu, medu, nebo cukru)
- 2-3 hrsti rozinek
- 4 lžíce datlového sirupu (nebo jiného sirupu, medu, nebo cukru)
- hrst oříšků
- jedno další jablko - nakrájené na plátky
- datlový sirup (nebo jiný sirup, med, cukr ...)
- jedno další jablko - nakrájené na plátky
- datlový sirup (nebo jiný sirup, med, cukr ...)
Postup:
Nádobu, ve které budete koláč péct vymažte olejem a dejte nahřát do trouby na 180°C. Pečící papír není potřeba.
Smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici a citronovou kůru. Přidejte rozmixovaná jablka, olej a rozinky. Dál přidejte do těsta i datlový sirup. Těsto ochutnejte a pokud vám bude připadat málo sladké, přidejte datlový sirup, nebo jiné sladidlo. :)
K ruce si připravte oříšky, plátky jablka a datlový sirup.
Nádobu, ve které budete koláč péct vymažte olejem a dejte nahřát do trouby na 180°C. Pečící papír není potřeba.
Smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici a citronovou kůru. Přidejte rozmixovaná jablka, olej a rozinky. Dál přidejte do těsta i datlový sirup. Těsto ochutnejte a pokud vám bude připadat málo sladké, přidejte datlový sirup, nebo jiné sladidlo. :)
K ruce si připravte oříšky, plátky jablka a datlový sirup.
Ujistěte se, že v troubě máte 180°C a nádoba na pečení je tedy rozpálená. Za použití rukavic opatrně vyndejte rozpálenou nádobu na pečení a nalijte do ní těsto. Na koláč dejte plátky jablka, oříšky a datlový sirup. Pak už na nic nečekejte a dejte nádobu i s budoucím koláčem do trouby. Délka pečení je 30-50 minut a závisí na tom, jak silnou vrstvu těsta pečete. Tenká vrstva těsta se upeče rychle, vysoký koláč budete péct i 50 minut.
Vědu v tom ale nehledejte, až začne koláč vonět, vemte špejli a píchněte do něj. Upečený koláč poznáte tak, že z koláče vytáhnete špejli, která není ulepená od těsta. :)
Vědu v tom ale nehledejte, až začne koláč vonět, vemte špejli a píchněte do něj. Upečený koláč poznáte tak, že z koláče vytáhnete špejli, která není ulepená od těsta. :)
Jéé, děláš mi chutě, musel být výborný :-)
OdpovědětVymazatMy v pátek pekli tradiční babiččiny buchty :-)
Pane jo, ten vypadá tedy dobře, zrovna včera jsem dělala margotkovou bábovku a dala jsem tam jablíčka.
OdpovědětVymazatmramorová kešu bábovka je taky něco úžasného!
OdpovědětVymazatMiluju recepty z lokálních surovin. Díky za tip!:)
OdpovědětVymazat