Bezlepkové vegan sušenky
Mám ráda výzvy a tohle byla jedna z nich. Péct bez vajec a bez mléka je pro mě normální už tři roky. Bezlepkových věcí jsem ale nikdy moc nedělala.
Podobný recept jsem si našla na tomto blogu, ale obsahoval avokádo, které jsem doma neměla. A tak jsem si recept upravila ... :)
Potřebujete:
150g bezlepkové mouky (já měla kukuřičnou)
50g kakaa
1 lžička jedlé sody / prášku do pečení
špetka soli
špetka soli
80g cukru
60g kokosového oleje
1 nastrouhané jablko
1 nastrouhané jablko
2 lžíce datlového sirupu / jiného sirupu
50ml vody
50g čokolády
Začnete tím, že smícháte mouku, cukr, kakao, sůl a jedlou sodu. Kokosový olej si rozehřejete tak, aby v něm nebyly hrudky, úplně tekutý ale být nemusí.
Dál přidáte kokosový olej, nastrouhané jablko, dvě lžíce sirupu, vodu a asi 25g nasekané čokolády.
Vznikne vám husté těsto. Uděláte kuličky a na plechu s pečícím papírem je rozmáčknete do tvaru sušenky. Nakonec vezmete zbylých 25g čokolády, nasekáte jí a dáte kousek čokolády na každou sušenku.
Sušenky pečte v troubě na 180°C, asi 20 minut. Po upečení jsou křehké, nechte je vychladnout. Když vychladnou, nelámou se. Pokud chcete, můžete je poprášit moučkovým cukrem.
Dejte vědět, jak se vám recept povedl. Já mám v plánu ho příště vyzkoušet s obyčejným olejem namísto kokosového, jsem zvědavá, jestli to půjde :)
Komentáře
Okomentovat